Vinařství

Bodegas Masies D´Avinyó byla založena v roce 1983 jako druhý projekt rodiny Roqueta (Bodegas Roqueta vyrábí vína v oblasti D.O. Catalunya již od roku 1898). Masies D´Avinyó, kde se produkují překvapivá vína pod značkou Abadal leží v kraji El Bages blízko města Manresa. Na 127 ha vinic se pěstují bílé odrůdy Picapoll, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Macabeo, červená vína se vyrábějí z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Tempranillo a Syrah. Firma vlastní 2200 barikových sudů z toho 70% francouzských a 30% amerických, je vybavena moderní technologií. Vína jsou oceňována na mezinárodních soutěžích, kde posbírala řadu medailí.

Abadal

Vinařství založil Albert Jané, vnuk enologa Benjamí Jané z vinařství Jané Ventura v oblasti Penedés, v roce 2003. Jméno Acustic má přímou souvislost s akustickou hudbou, která nepotřebuje eletřinu, stejně tak vína tohoto vinařství nepotřebují žádnou melioraci a vyjadřují tak Albertovu filozofii výroby vína. Extrémní klima oblasti Montsant vedle jedinečné půdy poskytují vína vysoké kvality a reprezentují tradici a historii pěstování vína v tomto regionu. Na ploše 25 ha jsou pěstovány odrůdy Macabeo, Garnacha Blanca, Garnacha Tinta, Cariñena a Garnacha Peluda v nadmořské výšce až 600 m. Mají velmi nízký výnos a stáří vinic je 30-105 let. Vína mají řadu ocenění z mezinárodních výstav a jsou vycoce hodnocena. V roce 2010 Albert založil vinařství také v oblasti Priorat pod názvem Ritme Celler.

Acústic Celler

Firma byla založena v roce 1997 a má 34 ha vlastních vinic. Sídlí v městečku O Rosal. Vinice mají ideální podmínky. Pěstují se především bílé odrůdy Albariño, Loureiro, Treixadura a Caiño Blanco. Příroda, zkušenost, technologie a servis jsou zdrojem úspěchu. Vína jsou vysoce oceňována, především značky Valmiñor a Davila. Dále firma vlastní 43 ha vinic v oblasti Ribera del Duero, kde vyrábí červené víno Ébano.

Adegas Valmiňor

Vinice jsou situovány v obci Vilachán v podoblasti O Rosal v nadmořské výšce 200 – 350 m. a to na jižním svahu Galicijského pohoří mezi řekami Bravos a Pego. 

Vinařství leží 3 km od řeky Miño a 10 km od Atlantického oceánu. Poloha na jižním svahu zaručuje optimální zralost hroznů. Půda je zde písčitá. Na ploše 100 ha vinic se pěstují odrůdy Albariño, Godello, Loureiro, Caiño Blanco a Treixadura. Vinařství těží z dědictví mnichů z Tuye, kteří zde vyráběli víno již v 16. století.

Altos de Torona

Jedna z nejstarších a z deseti nejuznávanějších značek ve Španělsku patří rodině Alvear, sídlí v Montille a vyrábí vína typu sherry. Vinařství bylo založeno v roce 1729 a již koncem 18.století se uskutečnily dodávky vína do Anglie. Nyní je to již osmá generace rodiny Alvear, která úspěšně kombinuje tradici a styl vína. Vlastní 320 ha vinic v Montille, dále 100 ha v Ribera del Guadiana v Extremaduře, kde vyrábí tichá červená vína především z odrůd Tempranillo, Garnacha a Syrah. Nově jsou tato vína zařazena do nejvyšší kategorie Grandes Pagos de España. Rodina vlastní také 150 ha vinic v Mendoze v Argentině, kde se proslavila nejen vínem, ale i rodinným jménem (jeden člen rodiny Alvear byl prezidentem Argentiny a dodnes je v Buenos Aires ulice nesoucí jméno rodiny). udoucnost tradiční rodinné firmy je zabezpečena cílevědomou modernizací vinařství.

Alvear

PAGO CALZADILLA – URIBES MADERO

Vinařství leží v obci Huete, v provincii Cuenca v údolí řeky Mayor. Vinařství založili manželé Francisco Uribes a Celia Madero v roce 1980 a vysázeli vinice v jedinečném místě La Alcaria, kde předtím žádné vinice nebyly. První ročníky byly vinifikovány v malém sklepě využitím starých postupů. Myšlenka byla využít jedinečného terroiru. V roce 1992 bylo vyrobeno první víno Calzadilla jako Vinos de Pago (víno z jednoho vinohradu).

V současné době vinařství vede Paula Uribes. Pago de Calzadilla leží v nadmořské výšce 900 – 1000 m nad mořem, čímž vína získají svěžest, kyselinku, vyváženost a eleganci. Půda je zde především vápenitá a jílovitá. Vinařství disponuje pouze 20-ti hektary vinic, které jsou osázeny odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional a Garnacha Blanca.

Calzadilla

Bodegas Castaño je rodinná firma, kterou založil Ramón Castaño v roce 1950. Dnes je to dynamická, moderní společnost. Využívá nejmodernější technologie a spojuje ekonomickou sílu s komplexním přístupem k výrobě vín a jejich uplatněním na trhu. Má 500 ha vinic, rozdělených na 4 vinohrady, Las Gruesas, Espinal, Pozuelo a Arabí. Nejdůležitější odrůda je Monastrell. Nejlepší vína se vyrábějí z hroznů révy z nezavlažovaných pozemků a rostlin až 70 a více let starých. V posledních letech rodina připojila ke svému projektu vinařství v Alicante a v Jumille, kde se vyrábí exkluzivní a ojedinělá vína.

Castaño

Vinařství Cara Nord založil v roce 2012 Tomás Cusiné, který má také vinařství v oblasti Costers del Segre. Jeho společníci jsou Xavier Cepero a Erick Solomon a všichni se znají již 20 let a mají velké zkušenosti a prestiž v oboru. Vinice leží na úpatí pohoří Sierra de Prados v nadmořské výšce 800 m ve vinařských oblastech Conca de Barberá a Montsant a jsou obklopeny přírodním parkem. Toto malé vinařství sídlí v historickém klášteře Pobled. Vína se vyrábějí v limitovaném množství z odrůd Garnacha, Syrah, Garrut, Cariñena, Macabeo, Chardonnay a Albariño.

Celler Cara Nord

BODEGAS COMENGE

Rodinné vinařství Bodegas Comenge založil Jaime Comenge v roce 1999 s vizí, aby základním pilířem byl charakter a osobitost vín využitím vlastních výrobních technologií, inovace a výzkum jeho vinic co možná nejjednoduší a zároveň opravdovou cestou. 

Vinice jsou certifikované jako organické a jsou situovány na stráních u obcí Curiel a Pesquera de Duero v nadmořské výšce 780 – 880 m. poblíž hradu Peñafiel. Půda je zde různorodá, převažuje vápenec a písek s šedým a červenozemním podložím. Tato různorodost pomáhá vytvořit vína s jedinečným charakterem. Na ploše 32 hektarů jsou osázeny odrůdy Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Tento projekt byl inspirovám otcem zakladatele vinařství Donem Miguelem Comenge, který sepsal již v roce 1942 vůbec první publikaci zabývající se vinařskou problematikou ve Španělsku. Jméno vinařství a vín jsou na jeho počest. 

V Comenge se klade velký důraz na práci ve vinici a selekci hroznů, mají patent na vlastní kvasinky a to je odlišuje od ostatních a vína mají svůj specifický charakter. Cílem je vytvářet excelentní vína s přírodním a avangardním postupem zpracování. Vinařství produkuje také bílé víno Verdejo v oblasti Rueda.

Comenge

Vinařství Pardevalles založil Rafael Alonso v roce 1949 v obci Valdevimbre v blízkosti města León a pohoří Picos de Europa. Na ploše 38 ha vinic jsou osázeny především původní odrůdy Prieto Picudo a Albarín v nadmořské výšce 750 – 860 m. Půda je zde kamenitá z dob čtvrtohor. V historickém 300 let starém sklepení zrají vína ve 125-ti dubových sudech. V současnosti vede vinařství vnuk původního majitele, který se jmenuje také Rafael Alonso.

Bratři Daniel a Gonzalo Amigo se vrátili ke svým kořenům a obnovili vinici svého dědečka, která patřila rodině po mnoho generací.
Vinice jsou situovány v El Bierzo na severozápadě Španělska na svazích směrem ke slunci a hlavy vinné révy jsou staré až 100 let. Široké údolí s kontinentálně-atlantickým microklimatem je vhodné pro vyzrávání hroznů a složení půdy je zde rozmanité, od jílovité, přes kamenitou až po břidlici. Vinice leží v různé nadmořské výšce čímž se El Bierzo stává jedinečnou oblastí pro pěstování vinné révy.
Bratři Amigo vlastní 4 ha vinic osazenými pouze odrůdami Godello a Mencía a vyrábí výjimečná vína s avantgardním a naturálním přístupem ke zpracování hroznů.

Vinařství leží v obci Huete, v provincii Cuenca v údolí řeky Mayor. Vinařství založili manželé Francisco Uribes a Celia Madero v roce 1980 a vysázeli vinice v jedinečném místě La Alcaria, kde předtím žádné vinice nebyly. První ročníky byly vinifikovány v malém sklepě využitím starých postupů. Myšlenka byla využít jedinečného terroiru. V roce 1992 bylo vyrobeno první víno Calzadilla jako Vino de Pago (víno z jednoho vinohradu).

V současné době vinařství vede Paula Uribes. Pago de Calzadilla leží v nadmořské výšce 900 – 1000 m nad mořem, čímž vína získají svěžest, kyselinku, vyváženost a eleganci. Půda je zde především vápenitá a jílovitá. Vinařství disponuje pouze 20-ti hektary vinic, které jsou osázeny odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional a Garnacha Blanca.

Vinařství leží v srdci vinařské oblasti Rueda v nadmořské výšce 800 m. nad mořem. V obcích Rueda, Nueva Villa de las Torres, El Campillo, Torrecilla de la Orden a Olmedo jsou na ploše 30 ha vinic osázeny odrůdy Verdejo a Sauvignon Blanc. Nejstarší vinice vyly vysázeny v roce 1980 a průměrné stáří vinic je 25 let. Půda je zde velmi písčitá, kamenitá a jílovitá. Vinařství je vybaveno nejmodernější technologií a nedávno začali i s produkcí červených vín ze starých hlav vinné révy v oblasti Toro. Pandora je výsledek snu, entusiasmu, přátelství a respektu k půdě a vinné révě.

Vinařství La Emperatriz je situováno mezi pohořím Sierra Cantabria a Sierra de la Demanda v severozápaní části oblasti Rioja v nadmořské výšce 570m. Půda je velmi chudá, tvrdá a kamenitá. Na ploše vinic 75 ha vinic jsou osázeny odrůdy Tempranillo, Garnacha, Graciano a Viura. Již v roce 1878 získalo vinařství zlatou medaili v Paříži. Tehdy patřilo Eugenii de Montijo, francouzské císařovně, manželce Napoleona III. Od té doby se datuje věhlasnot této značky.

Finca La Emperatriz

BODEGAS FRANCISCO CASAS

Vinařství založil Francisco Casas Gomez roce 1942, dnes sídlí v Morales de Toro v jihozápadní části provincie Zamora. Vinařství vlastní v současné době již čtvrtá generace rodiny Francisco Casas a dnes je vybaveno nejmodernější technologií a dodržuje tradici pěstování vinné révy v oblasti Toro. Na ploše 20 ha vinic jsou vysázeny odrůdy Tinta de Toro a Malvasia, průměrné stáří vinic je 50 let. Vína jsou oceňována pro svoji vysokou kvalitu.

Francisco Casas

Vinařství Gancedo sídlí v Quilós v městečku Cacabelos v oblasti El Bierzo, kterou tvoří malá údolí a sousedí s provinciemi Ourense, Lugo a Asturie. Na ploše 80 ha vinoc jsou osázeny odrůdy Godello, Doña Blanca a Malvasia pro bílá vína a Mencía a Garnacha Tintorera pro červená vína. Hlavy vinné révy jsou až 100 let staré. Půdní složení je především jíl, břidlice a vápenec. Vinařství vyrábí vína v limitovaném množství lahví tradičním způsobem s respektem k tradici.

Vinařství Resalte bylo založeno v roce 2000 se zaměřením na vína vysoké kvality v oblasti Ribera del Duero, což je oblast známá pro jedny z nejlepších vín světa. Resalte kombinuje tradiční metody s  využitím optimální technologie, výsledkem jsou pak moderní a komplexní vína.  Každé víno pochází z jedinečné vinice se společným jmenovatelem což je kvalita. Na ploše 80 ha vinic se pěstují odrůdy Tempranillo pro červená vína a Albillo pro bílá vína. Značky jsou Resalte a Lecco.

Usedlost založil Don Jaume Feixes v roce 1768. Předci současných majitelů vinařství koupili na konci 19. století a v současné době vinařství vedou bratři Joan, Josep María a Xavier Huguet, kteří jsou třetí generace rodiny.

Vinařství je vybavemo podzemními sklepy, kde zrají šumivá vína zvaná “Corpinnat”. Vinná réva se zde pěstuje již od roku 1 400 před naším letopočtem. V nadmořské výšce 400 m na křídovité, kamenité a jílovité půdě na 80 ha vinic se pěstují odrůdy Parellada, Macabeo, Malvasia de Sitges, Chardonnay, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a Petit Verdot. Vlajkovou lodí vinařství je šumivé víno Corpinnat, které se vyrábí v limitovaném množství.

Corpinnat je sdružení, které vyzdvihuje jedinečná šumivá vína z oblasti Penedés s důrazem na původní odrůdy a dlouhodobé zrání minimálně 18 měsíců s důrazem na bio produkci. Corpinnat Can Feixes zraje více než 5 let.

ADEGA FRAGAS DO LECER

Vinařství Fragas do Lecer leží ve vinařské oblasti Monterrei v obci Vilaza a bylo založeno rodinou Boo-Rivero v roce 2005. V blízkosti hradu Monterrei na osmi parcelách s výměrou 20 vinic jsou osázeny odrůdy Godello a Mencía v nadmořské výšce až 600 m. Stáří vinic je více než 40 let, půdní složení je žula, písek a břidlice. Výsledkem jsou neobyčejně komplexní vína s vysokou kvalitou a mimořádnou osobitostí.

Fragas do Lecer

Říká se, že Andalusie poskytuje obrázek původního pravého Španělska se všemi jeho typickými projevy. Největší autonomní oblast s andaluskými provinciemi zaujímá celý jih. Rozmanitá krajina je na jihu poblíž Jerez de la Frontera, u Condado de uelva a v okolí Montilla, Moriles a Malaga doslova pokryta vinicemi.

Ronda se nachází blízko Costa del Sol, které navazuje na území známé jako Malaga. Je považována za bránu k plážím Costa del Sol. Většina vinohradů je ve vyšší nadmořské výšce, v horách a blízko Antequery, jednoho z krásných měst v Andalusii. Vína těží z intensivního letního tepla a chladných vánků.

Hermanos Pérez Pascuas

Jané Ventura vyrábí vysoce kvalitní tichá i šumivá vína v jižní části oblasti Penedés již od roku 1914. Gerard Jané, enolog a generální manager, reprezentuje již čtvrtou generaci rodiny Jané. Vinařství se snaží o sounáležitost s půdou, na které pěstují vína. Jané Ventura je průkopník v pěstování autochtoních odrůd jako je Sumoll a Malvasía de Sitges. 

Vinice leží na malých parcelách v různých nadmořských výškách, některé se nacházejí u moře v obci Sant Salvador a další na úpatí pohoří Serra del Montmell v nadmořské výšce 700 m.  Celkem má vinařství 17 ha vinic a vyrábí vína v limitovaném množství z tradičních a místních odrůd. 

Vinařství se podílí také na organizaci mezinárodního hudebního festivalu Pau Casals a při této příležitosti byla vyrobena značka šumivého vína s názvem Cava Reserva de la Música.

Jané Ventura

Vinařství Lafou založil člen rodiny Roqueta, Ramon Roqueta Segalés roce 2007. Během studia enologie ve Francii se rozhodl věnovat odrůdě Garnacha pro svoji komplexnost a eleganci. V místě Batea oblasti Terra Alta objevil ideální podnebí a půdní složení pro tento typ vín.

Vína z Terra Alta se vyznačují svěžestí, výraznou autentičností a dlouhou tradicí pěstování vinné révy. Výsledkem jsou vína, která jsou kombinací jedinečného „terroiru“ a kombinací respektu k tradici a využití moderní technologie. Vinařství vlastní 12 ha vinic modrých odrůd Garnacha, Syrah, Morenillo a Samsó a bílou odrůdu Garnacha Blanca.

Vinařství Marqués de Cáceres založil Enrique Forner v roce 1970 v mětečku Cenicero, které leží v srdci oblasti Rioja Alta. Marqués de Cáceres je dnes považován za jednu z nejlepších španělských značek ve světovém měřítku. 

Pro historii značky je důležité, že členové rodiny opustili v roce 1936 Španělsko a přesídlili do Francie. Zde získali profesionální zkušenosti v různých vinařských regionech, zvláště v Bordeaux, a tady v roce 1963 koupili vinařství Chateau Larose – Trintaudon a Chateau Camensac v Haut – Medoc. Enrique Forner říká „víno je naše součást“.  Když zemřel jeho otec v roce 1943, převzal veškerou starost o osud rodiny. 

Na konci 60. let se rozhodl vrátit do Španělska, s cílem vytvořit unikátní kvalitní vína a založil firmu Marqués de Cáceres v Rioja Alta s novým stylem vín. Rodinný přítel Marqués de Cáceres přenechal svůj titul pro tento nový projekt, aby vína získala i noblesní název. Ttím podpořil to, že Enrique Forner jako vizionář a inovátor vytvořil vína, která dosud v oblasti Rioja neměla svoje místo. Velké investice do výroby, celého procesu se vyplatily stejně tak jako iniciativa v tvorbě vinařského zákona. 

Dosud v D.O. Rioja vína zrála ve starých dubových sudech, a to nejen červená ale i bílá a růžová. To mnohdy působilo oxidativním charakterem. Bodega Marqués de Cáceres zlomila tuto tradici a přinesla změnu ve směru ke kvalitě a to od práce na vinici, výběru hroznů, kvalitu půdy, stáří vinic až po vinifikaci. K tomu přispělo, že byl angažován zkušený enolog Emile Peynaud, kterého si přivedl Enrique Forner z Francie. Začali používat převážně francouzské dubové sudy a vína zrají delší dobu v lahvích, než je běžné. Byli první v oblasti Rioja, kdo vyrábí svěží bílá vína, která nezrají v dubových sudech. 

Prémiová vína v sortimentu představují Gaudium, MC, Gran Reserva a Reserva a vyrábí se pouze ve výjimečných ročnících. Crianza má důležité místo postavení, je nejprodávanější. V letech, kdy se nevyrábí prémiová vína, těží Crianza z hroznů nejlepších vinic. 50% celkové produkce se prodá ve Španělsku, 50% je export. Vína se vyváží do 120 zemí. Výjimečnost celé kolekce vín podtrhuje etiketa.

V roce 2007 odešel Enrique Forner do důchodu a vedení firmy převzala jeho dcera Cristina Forner.

Říká se, že nejen Miguel Torres ale i Enrique Forner ovlivnil španělské vinařství tím že „vyhodil staré bečky a nahradil je nerezovou ocelí“, což přispělo k velké technologické změně a čistotě vín.

Nedávno rodina založila nové vinařství v oblasti Rueda, kde vyrábí bílá vína z odrůd Verdejo a Sauvignon Blanc.

Marqués de Cáceres

Vinařství a vinice značky Vallegarcía jsou situovány na úpatí pohoří Montes de Toledo v blízkosti Národního parku Cabañeros. El Pago znamená termín pro definování unikátního propojení mezi podnebím, půdou a vinnou révu, které je velmi specifické a výsledkem je originální víno. Vallegarcía je pravděpodobně jedním z nejlépe vybavených a nejmodernějších vinařství ve Španělsku. Vinice jsou umístěny v nadmořské výšce 850 m. Celková výměra vinic je 31 ha. Pěstují se modré odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah a bílá odrůda Viogner. Region má kontinentální podnebí s horkými léty a studenými a deštivými zimami.

Pago de Vallagarcía

Pazo de Villarei je moderní vinařství založené v roce 1993, se sídlem v San Martiño de Meis. Vinice mají ideální podmínky a jsou situovány na svazích nad řekou Umilla v podoblasti Val do Salnés. V současné době se uvádí výměra 32 ha vinic unikátní odrůdy Albariño. Písčitá půda, mírné a vlhké podnebí a nejmodernější technologie jsou předpokladem výroby excelentních jedno odrůdových bílých vín z odrůdy Albariño. Značky jsou Villarei a Pazo de Villarei.

Pazo de Villarei

Vinařství založil Ramón Roqueta Torrentó ve městě Manresa v roce 1898. Dnes má vinařstí 54 ha vinic a sídlí v obci Fonollosa, kde vyrábí vína z původních i mezinárodních odrůd pod apelací D.O. Catalunya. Značka Roqueta je příkladem vinařství, ve kterém se snoubí moderní technologie s tradicí pěstování vinné révy v regionu Bages. 

V roce 1983 bylo založeno vinařství Abadal, kde se vyrábí vína vysoké kvality pod označením D.O. Catalunya.

Vinařství leží v denominaci Toro, jedné z nejvíce se rozvíjejících vinařských oblastí Španělska v údolí řeky Guareña, která je přítok řeky Duero. Na ploše 22 ha vinic je osázena původní odrůda Tinta de Toro. Excelentní stoleté keře vinné révy, moderní technologie a vášeň pro víno jsou hlavními znaky vinařství Viñaguareña. Vína udivují svojí vyvážeností, elegancí a noblesou. Péče o vinice, mikroklima, selekce hroznů, péče před sklizní i po sklizni, kontrola během výrobního procesu a zrání ve francouzských dubových sudech poskytují vína s unikátním charakterem. Vinařství bylo založeno v roce 1999 skupinou bezvýhradných milovníků vína a půdy.

Vinařství Celler Ritme leží v obci La Villela Alta ve vinařské oblasti Priorat v nadmořské výšce 600 m. Na ploše pouhých 7 hektarů vinic jsou vysázeny původní modré odrůdy Cariñena a Garnacha. Mají velmi nízký výnos, stáří vinic je 35 – 80 let. Bílá vína se vyrábí z odrůd Macabeo a Garnacha Blanca. Jde o výjimečná vína s vysokým hodnocením.

Ritme Celler

Vinařství navazuje na dlouhou vinařskou tradici rodiny Sumarroca pod Katalánskými Pyrenejemi. V osmdesátých letech 20. století se rodina přestěhovala do Sant Sadurní D´Anoia v oblasti Penedés a začala se věnovat nejen místním ale i zahraničním odrůdám na 455 ha vinic ve třech rozdílných vinohradech. Nádherné sídlo uprostřed vinohradu vyzařuje úspěšnost jejich počínání.

Dnes patří k nejdůležitějším výrobcům v oblasti Penedés. Vyrábí nejen tichá vína, ale především šumivá vína Cava, která jsou vysoce oceňována.

Sumarroca

Vinařství založil Joaquín Martinez Bujanda v roce 1889 v obci Oyón v podoblasti Rioja Alavesa. V současné době vede vinařství Jesus Martinez Bujanda, čtvrtá generace rodiny, společně se svými dětmi Jesusem a Anou.

Vinařství dnes patří k prestižním a předním sklepům v oblasti Rioja. Vlastní vinice ve všech třech podoblastech regionu Rioja. Kromě klasických odrůd jako jsou Tempranillo, Garnacha, Mazuelo a Viura se vinařství zaměřuje i na původní, tzv. autochtonní odrůdy Graciano, Maturana a Tempranillo Blanco. Rodina vlastní vinařství i v oblasti Ribera del Duero.

Vinařství bylo založeno v roce 2003. Vinice leží v nadmořské výšce 700 m a celková výměra je 30 ha. 

Tomás Cusiné sídlí v obci El Vilosell na jihu vinařské obklasti Costers del Segre v provincii Lleida na severní straně pohoří La Llena, na jihu sousedící s provincií Tarragona a leží na velmi nerovném terénu. Vinice jsou rozděleny na mnoho malých parcel. Půda je zde žulovitá a vápenitá, s příměsí štěrku a dobrou propustností.

Tomás Cusiné

Bodegas Valduero je rodinné vinařství se sídlem v Gumiel de Mercado s výměrou 250 ha vinic v nadmořské výšce 900 m.

Sklizeň hroznů je malá a to umožňuje vyrobit vína vysoké kvality, tmavé barvy, dobře vyvážená. Jedinou odrůdou pro výrobu červených vín je Tinto Fino (místní název pro Tempranillo). Nejlepší vína zrají v tichých 300 let starých sklepích, 40 m pod zemí při teplotě 14 °C a relativní vlhkosti 75 %. Jde o dlouho zrající vína s neobyčejným potenciálem, oceňovaná na prestižních světových soutěžích. Patří mezi pět nejlepších vinařství v oblasti Ribera del Duero. Vína se dodávají na královský dvůr.

Rodina vlastní vinařství také v oblasti Toro a Rioja.

Valduero

Vinařství Viña Elena je situováno ve vinařské oblasti Jumilla v severní části Murcie. Rodinné vinařství založil Francisco Pacheco Perez v roce 1948 jako jedno z nejstarších v oblasti. V sedmdesátých letech jeho syn Paco Pacheco vybudoval nové zázemí včetně moderní technologie. V roce 1993 Pakova nejmladší dcera Elena, společně se svou sestrou se připojilly do rodinného projektu. Poté Paco přejmenoval vinařství na Bodegas Viña Elena. V roce 2002 Elena vytvořila vína v novém moderním stylu pod názvem Familia Pacheco.
Vinařství nyní vlastní již čtvrtá generace rodiny Pacheco, disponuje nejmodernější technologií a zároveň respektuje tradici Franciska a Paka. Vinařství v současné době disponuje 30 ha vinic osázenými odrůdami Monastrell, Cabernet Sauvignon a Syrah. Vinice leží v nadmořské výšce 500 – 800 m. Navzdory extrémním klimatickým podmínkám je zde Monastrel velmi dobře adaptován. Výsledkem jsou excelentní vína s nízkým výnosem.

Viña Elena

Viňa Pedrosa

Viňa Pedrosa

Vinařství Viñas de Alange je poslední projekt firmy Alvear, tentokrát s výrobou červených vín, realizovaný v oblasti Ribera del Guadiana. Firma sídlí v městě Almendralejo v Extremaduře. V současnosti má 100 ha vinic s odrůdami Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Garnacha a Syrah.

Viñas de Alange

Vinícola Navarra, založená v roce 1864, je vůbec prvním výrobcem v regionu, který začal vyrábět růžová vína, lahvoval je a vyvážel. 

V Tiebas Las Campanas má 11 ha vinic s odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Sídlí v historické budově starého kamenného kláštera a snadno si představíme poutníky na cestě do Santiaga de Compostela, kteří se tu zastavovali, aby si odpočinuli. 

Říká se, že vína z tohoto sklepa měl v oblibě i Ernest Hemigway.

Vinícola Navarra