Vinařství
Bodegas Masies D´Avinyó byla založena v roce 1983 jako druhý projekt rodiny Roqueta (Bodegas Roqueta vyrábí vína v oblasti D.O. Catalunya již od roku 1898). Masies D´Avinyó, kde se produkují překvapivá vína pod značkou Abadal leží v kraji El Bages blízko města Manresa. Na 127 ha vinic se pěstují bílé odrůdy Picapoll, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Macabeo, červená vína se vyrábějí z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Tempranillo a Syrah. Firma vlastní 2200 barikových sudů z toho 70% francouzských a 30% amerických, je vybavena moderní technologií. Vína jsou oceňována na mezinárodních soutěžích, kde posbírala řadu medailí.
Vinařství založil Albert Jané, vnuk enologa Benjamí Jané z vinařství Jané Ventura v oblasti Penedés, v roce 2003. Jméno Acustic má přímou souvislost s akustickou hudbou, která nepotřebuje eletřinu, stejně tak vína tohoto vinařství nepotřebují žádnou melioraci a vyjadřují tak Albertovu filozofii výroby vína. Extrémní klima oblasti Montsant vedle jedinečné půdy poskytují vína vysoké kvality a reprezentují tradici a historii pěstování vína v tomto regionu. Na ploše 25 ha jsou pěstovány odrůdy Macabeo, Garnacha Blanca, Garnacha Tinta, Cariñena a Garnacha Peluda v nadmořské výšce až 600 m. Mají velmi nízký výnos a stáří vinic je 30-105 let. Vína mají řadu ocenění z mezinárodních výstav a jsou vycoce hodnocena. V roce 2010 Albert založil vinařství také v oblasti Priorat pod názvem Ritme Celler.
Firma byla založena v roce 1997 a má 34 ha vlastních vinic. Sídlí v městečku O Rosal. Vinice mají ideální podmínky. Pěstují se především bílé odrůdy Albariño, Loureiro, Treixadura a Caiño Blanco. Příroda, zkušenost, technologie a servis jsou zdrojem úspěchu. Vína jsou vysoce oceňována, především značky Valmiñor a Davila. Dále firma vlastní 43 ha vinic v oblasti Ribera del Duero, kde vyrábí červené víno Ébano.
Vinice jsou situovány v obci Vilachán v podoblasti O Rosal v nadmořské výšce 200 – 350 m. a to na jižním svahu Galicijského pohoří mezi řekami Bravos a Pego.
Vinařství leží 3 km od řeky Miño a 10 km od Atlantického oceánu. Poloha na jižním svahu zaručuje optimální zralost hroznů. Půda je zde písčitá. Na ploše 100 ha vinic se pěstují odrůdy Albariño, Godello, Loureiro, Caiño Blanco a Treixadura. Vinařství těží z dědictví mnichů z Tuye, kteří zde vyráběli víno již v 16. století.
Jedna z nejstarších a z deseti nejuznávanějších značek ve Španělsku patří rodině Alvear, sídlí v Montille a vyrábí vína typu sherry. Vinařství bylo založeno v roce 1729 a již koncem 18.století se uskutečnily dodávky vína do Anglie. Nyní je to již osmá generace rodiny Alvear, která úspěšně kombinuje tradici a styl vína. Vlastní 320 ha vinic v Montille, dále 100 ha v Ribera del Guadiana v Extremaduře, kde vyrábí tichá červená vína především z odrůd Tempranillo, Garnacha a Syrah. Nově jsou tato vína zařazena do nejvyšší kategorie Grandes Pagos de España. Rodina vlastní také 150 ha vinic v Mendoze v Argentině, kde se proslavila nejen vínem, ale i rodinným jménem (jeden člen rodiny Alvear byl prezidentem Argentiny a dodnes je v Buenos Aires ulice nesoucí jméno rodiny). udoucnost tradiční rodinné firmy je zabezpečena cílevědomou modernizací vinařství.
PAGO CALZADILLA – URIBES MADERO
Vinařství leží v obci Huete, v provincii Cuenca v údolí řeky Mayor. Vinařství založili manželé Francisco Uribes a Celia Madero v roce 1980 a vysázeli vinice v jedinečném místě La Alcaria, kde předtím žádné vinice nebyly. První ročníky byly vinifikovány v malém sklepě využitím starých postupů. Myšlenka byla využít jedinečného terroiru. V roce 1992 bylo vyrobeno první víno Calzadilla jako Vinos de Pago (víno z jednoho vinohradu).
V současné době vinařství vede Paula Uribes. Pago de Calzadilla leží v nadmořské výšce 900 – 1000 m nad mořem, čímž vína získají svěžest, kyselinku, vyváženost a eleganci. Půda je zde především vápenitá a jílovitá. Vinařství disponuje pouze 20-ti hektary vinic, které jsou osázeny odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional a Garnacha Blanca.
Bodegas Castaño je rodinná firma, kterou založil Ramón Castaño v roce 1950. Dnes je to dynamická, moderní společnost. Využívá nejmodernější technologie a spojuje ekonomickou sílu s komplexním přístupem k výrobě vín a jejich uplatněním na trhu. Má 500 ha vinic, rozdělených na 4 vinohrady, Las Gruesas, Espinal, Pozuelo a Arabí. Nejdůležitější odrůda je Monastrell. Nejlepší vína se vyrábějí z hroznů révy z nezavlažovaných pozemků a rostlin až 70 a více let starých. V posledních letech rodina připojila ke svému projektu vinařství v Alicante a v Jumille, kde se vyrábí exkluzivní a ojedinělá vína.
Vinařství Cara Nord založil v roce 2012 Tomás Cusiné, který má také vinařství v oblasti Costers del Segre. Jeho společníci jsou Xavier Cepero a Erick Solomon a všichni se znají již 20 let a mají velké zkušenosti a prestiž v oboru. Vinice leží na úpatí pohoří Sierra de Prados v nadmořské výšce 800 m ve vinařských oblastech Conca de Barberá a Montsant a jsou obklopeny přírodním parkem. Toto malé vinařství sídlí v historickém klášteře Pobled. Vína se vyrábějí v limitovaném množství z odrůd Garnacha, Syrah, Garrut, Cariñena, Macabeo, Chardonnay a Albariño.
BODEGAS COMENGE
Rodinné vinařství Bodegas Comenge založil Jaime Comenge v roce 1999 s vizí, aby základním pilířem byl charakter a osobitost vín využitím vlastních výrobních technologií, inovace a výzkum jeho vinic co možná nejjednoduší a zároveň opravdovou cestou.
Vinice jsou certifikované jako organické a jsou situovány na stráních u obcí Curiel a Pesquera de Duero v nadmořské výšce 780 – 880 m. poblíž hradu Peñafiel. Půda je zde různorodá, převažuje vápenec a písek s šedým a červenozemním podložím. Tato různorodost pomáhá vytvořit vína s jedinečným charakterem. Na ploše 32 hektarů jsou osázeny odrůdy Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Tento projekt byl inspirovám otcem zakladatele vinařství Donem Miguelem Comenge, který sepsal již v roce 1942 vůbec první publikaci zabývající se vinařskou problematikou ve Španělsku. Jméno vinařství a vín jsou na jeho počest.
V Comenge se klade velký důraz na práci ve vinici a selekci hroznů, mají patent na vlastní kvasinky a to je odlišuje od ostatních a vína mají svůj specifický charakter. Cílem je vytvářet excelentní vína s přírodním a avangardním postupem zpracování. Vinařství produkuje také bílé víno Verdejo v oblasti Rueda.
Vinařství Pardevalles založil Rafael Alonso v roce 1949 v obci Valdevimbre v blízkosti města León a pohoří Picos de Europa. Na ploše 38 ha vinic jsou osázeny především původní odrůdy Prieto Picudo a Albarín v nadmořské výšce 750 – 860 m. Půda je zde kamenitá z dob čtvrtohor. V historickém 300 let starém sklepení zrají vína ve 125-ti dubových sudech. V současnosti vede vinařství vnuk původního majitele, který se jmenuje také Rafael Alonso.
Bratři Daniel a Gonzalo Amigo se vrátili ke svým kořenům a obnovili vinici svého dědečka, která patřila rodině po mnoho generací.
Vinice jsou situovány v El Bierzo na severozápadě Španělska na svazích směrem ke slunci a hlavy vinné révy jsou staré až 100 let. Široké údolí s kontinentálně-atlantickým microklimatem je vhodné pro vyzrávání hroznů a složení půdy je zde rozmanité, od jílovité, přes kamenitou až po břidlici. Vinice leží v různé nadmořské výšce čímž se El Bierzo stává jedinečnou oblastí pro pěstování vinné révy.
Bratři Amigo vlastní 4 ha vinic osazenými pouze odrůdami Godello a Mencía a vyrábí výjimečná vína s avantgardním a naturálním přístupem ke zpracování hroznů.
Vinařství leží v obci Huete, v provincii Cuenca v údolí řeky Mayor. Vinařství založili manželé Francisco Uribes a Celia Madero v roce 1980 a vysázeli vinice v jedinečném místě La Alcaria, kde předtím žádné vinice nebyly. První ročníky byly vinifikovány v malém sklepě využitím starých postupů. Myšlenka byla využít jedinečného terroiru. V roce 1992 bylo vyrobeno první víno Calzadilla jako Vino de Pago (víno z jednoho vinohradu).
V současné době vinařství vede Paula Uribes. Pago de Calzadilla leží v nadmořské výšce 900 – 1000 m nad mořem, čímž vína získají svěžest, kyselinku, vyváženost a eleganci. Půda je zde především vápenitá a jílovitá. Vinařství disponuje pouze 20-ti hektary vinic, které jsou osázeny odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional a Garnacha Blanca.
Vinařství leží v srdci vinařské oblasti Rueda v nadmořské výšce 800 m. nad mořem. V obcích Rueda, Nueva Villa de las Torres, El Campillo, Torrecilla de la Orden a Olmedo jsou na ploše 30 ha vinic osázeny odrůdy Verdejo a Sauvignon Blanc. Nejstarší vinice vyly vysázeny v roce 1980 a průměrné stáří vinic je 25 let. Půda je zde velmi písčitá, kamenitá a jílovitá. Vinařství je vybaveno nejmodernější technologií a nedávno začali i s produkcí červených vín ze starých hlav vinné révy v oblasti Toro. Pandora je výsledek snu, entusiasmu, přátelství a respektu k půdě a vinné révě.
Vinařství La Emperatriz je situováno mezi pohořím Sierra Cantabria a Sierra de la Demanda v severozápaní části oblasti Rioja v nadmořské výšce 570m. Půda je velmi chudá, tvrdá a kamenitá. Na ploše vinic 75 ha vinic jsou osázeny odrůdy Tempranillo, Garnacha, Graciano a Viura. Již v roce 1878 získalo vinařství zlatou medaili v Paříži. Tehdy patřilo Eugenii de Montijo, francouzské císařovně, manželce Napoleona III. Od té doby se datuje věhlasnot této značky.
BODEGAS FRANCISCO CASAS
Vinařství založil Francisco Casas Gomez roce 1942, dnes sídlí v Morales de Toro v jihozápadní části provincie Zamora. Vinařství vlastní v současné době již čtvrtá generace rodiny Francisco Casas a dnes je vybaveno nejmodernější technologií a dodržuje tradici pěstování vinné révy v oblasti Toro. Na ploše 20 ha vinic jsou vysázeny odrůdy Tinta de Toro a Malvasia, průměrné stáří vinic je 50 let. Vína jsou oceňována pro svoji vysokou kvalitu.
Vinařství Gancedo sídlí v Quilós v městečku Cacabelos v oblasti El Bierzo, kterou tvoří malá údolí a sousedí s provinciemi Ourense, Lugo a Asturie. Na ploše 80 ha vinoc jsou osázeny odrůdy Godello, Doña Blanca a Malvasia pro bílá vína a Mencía a Garnacha Tintorera pro červená vína. Hlavy vinné révy jsou až 100 let staré. Půdní složení je především jíl, břidlice a vápenec. Vinařství vyrábí vína v limitovaném množství lahví tradičním způsobem s respektem k tradici.
Vinařství Resalte bylo založeno v roce 2000 se zaměřením na vína vysoké kvality v oblasti Ribera del Duero, což je oblast známá pro jedny z nejlepších vín světa. Resalte kombinuje tradiční metody s využitím optimální technologie, výsledkem jsou pak moderní a komplexní vína. Každé víno pochází z jedinečné vinice se společným jmenovatelem což je kvalita. Na ploše 80 ha vinic se pěstují odrůdy Tempranillo pro červená vína a Albillo pro bílá vína. Značky jsou Resalte a Lecco.
Usedlost založil Don Jaume Feixes v roce 1768. Předci současných majitelů vinařství koupili na konci 19. století a v současné době vinařství vedou bratři Joan, Josep María a Xavier Huguet, kteří jsou třetí generace rodiny.
Vinařství je vybavemo podzemními sklepy, kde zrají šumivá vína zvaná “Corpinnat”. Vinná réva se zde pěstuje již od roku 1 400 před naším letopočtem. V nadmořské výšce 400 m na křídovité, kamenité a jílovité půdě na 80 ha vinic se pěstují odrůdy Parellada, Macabeo, Malvasia de Sitges, Chardonnay, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a Petit Verdot. Vlajkovou lodí vinařství je šumivé víno Corpinnat, které se vyrábí v limitovaném množství.
Corpinnat je sdružení, které vyzdvihuje jedinečná šumivá vína z oblasti Penedés s důrazem na původní odrůdy a dlouhodobé zrání minimálně 18 měsíců s důrazem na bio produkci. Corpinnat Can Feixes zraje více než 5 let.
ADEGA FRAGAS DO LECER
Vinařství Fragas do Lecer leží ve vinařské oblasti Monterrei v obci Vilaza a bylo založeno rodinou Boo-Rivero v roce 2005. V blízkosti hradu Monterrei na osmi parcelách s výměrou 20 vinic jsou osázeny odrůdy Godello a Mencía v nadmořské výšce až 600 m. Stáří vinic je více než 40 let, půdní složení je žula, písek a břidlice. Výsledkem jsou neobyčejně komplexní vína s vysokou kvalitou a mimořádnou osobitostí.
Říká se, že Andalusie poskytuje obrázek původního pravého Španělska se všemi jeho typickými projevy. Největší autonomní oblast s andaluskými provinciemi zaujímá celý jih. Rozmanitá krajina je na jihu poblíž Jerez de la Frontera, u Condado de uelva a v okolí Montilla, Moriles a Malaga doslova pokryta vinicemi.
Ronda se nachází blízko Costa del Sol, které navazuje na území známé jako Malaga. Je považována za bránu k plážím Costa del Sol. Většina vinohradů je ve vyšší nadmořské výšce, v horách a blízko Antequery, jednoho z krásných měst v Andalusii. Vína těží z intensivního letního tepla a chladných vánků.
Jané Ventura vyrábí vysoce kvalitní tichá i šumivá vína v jižní části oblasti Penedés již od roku 1914. Gerard Jané, enolog a generální manager, reprezentuje již čtvrtou generaci rodiny Jané. Vinařství se snaží o sounáležitost s půdou, na které pěstují vína. Jané Ventura je průkopník v pěstování autochtoních odrůd jako je Sumoll a Malvasía de Sitges.
Vinice leží na malých parcelách v různých nadmořských výškách, některé se nacházejí u moře v obci Sant Salvador a další na úpatí pohoří Serra del Montmell v nadmořské výšce 700 m. Celkem má vinařství 17 ha vinic a vyrábí vína v limitovaném množství z tradičních a místních odrůd.
Vinařství se podílí také na organizaci mezinárodního hudebního festivalu Pau Casals a při této příležitosti byla vyrobena značka šumivého vína s názvem Cava Reserva de la Música.
Vinařství Lafou založil člen rodiny Roqueta, Ramon Roqueta Segalés roce 2007. Během studia enologie ve Francii se rozhodl věnovat odrůdě Garnacha pro svoji komplexnost a eleganci. V místě Batea oblasti Terra Alta objevil ideální podnebí a půdní složení pro tento typ vín.
Vína z Terra Alta se vyznačují svěžestí, výraznou autentičností a dlouhou tradicí pěstování vinné révy. Výsledkem jsou vína, která jsou kombinací jedinečného „terroiru“ a kombinací respektu k tradici a využití moderní technologie. Vinařství vlastní 12 ha vinic modrých odrůd Garnacha, Syrah, Morenillo a Samsó a bílou odrůdu Garnacha Blanca.
Vinařství Marqués de Cáceres založil Enrique Forner v roce 1970 v mětečku Cenicero, které leží v srdci oblasti Rioja Alta. Marqués de Cáceres je dnes považován za jednu z nejlepších španělských značek ve světovém měřítku.
Pro historii značky je důležité, že členové rodiny opustili v roce 1936 Španělsko a přesídlili do Francie. Zde získali profesionální zkušenosti v různých vinařských regionech, zvláště v Bordeaux, a tady v roce 1963 koupili vinařství Chateau Larose – Trintaudon a Chateau Camensac v Haut – Medoc. Enrique Forner říká „víno je naše součást“. Když zemřel jeho otec v roce 1943, převzal veškerou starost o osud rodiny.
Na konci 60. let se rozhodl vrátit do Španělska, s cílem vytvořit unikátní kvalitní vína a založil firmu Marqués de Cáceres v Rioja Alta s novým stylem vín. Rodinný přítel Marqués de Cáceres přenechal svůj titul pro tento nový projekt, aby vína získala i noblesní název. Ttím podpořil to, že Enrique Forner jako vizionář a inovátor vytvořil vína, která dosud v oblasti Rioja neměla svoje místo. Velké investice do výroby, celého procesu se vyplatily stejně tak jako iniciativa v tvorbě vinařského zákona.
Dosud v D.O. Rioja vína zrála ve starých dubových sudech, a to nejen červená ale i bílá a růžová. To mnohdy působilo oxidativním charakterem. Bodega Marqués de Cáceres zlomila tuto tradici a přinesla změnu ve směru ke kvalitě a to od práce na vinici, výběru hroznů, kvalitu půdy, stáří vinic až po vinifikaci. K tomu přispělo, že byl angažován zkušený enolog Emile Peynaud, kterého si přivedl Enrique Forner z Francie. Začali používat převážně francouzské dubové sudy a vína zrají delší dobu v lahvích, než je běžné. Byli první v oblasti Rioja, kdo vyrábí svěží bílá vína, která nezrají v dubových sudech.
Prémiová vína v sortimentu představují Gaudium, MC, Gran Reserva a Reserva a vyrábí se pouze ve výjimečných ročnících. Crianza má důležité místo postavení, je nejprodávanější. V letech, kdy se nevyrábí prémiová vína, těží Crianza z hroznů nejlepších vinic. 50% celkové produkce se prodá ve Španělsku, 50% je export. Vína se vyváží do 120 zemí. Výjimečnost celé kolekce vín podtrhuje etiketa.
V roce 2007 odešel Enrique Forner do důchodu a vedení firmy převzala jeho dcera Cristina Forner.
Říká se, že nejen Miguel Torres ale i Enrique Forner ovlivnil španělské vinařství tím že „vyhodil staré bečky a nahradil je nerezovou ocelí“, což přispělo k velké technologické změně a čistotě vín.
Nedávno rodina založila nové vinařství v oblasti Rueda, kde vyrábí bílá vína z odrůd Verdejo a Sauvignon Blanc.
Vinařství a vinice značky Vallegarcía jsou situovány na úpatí pohoří Montes de Toledo v blízkosti Národního parku Cabañeros. El Pago znamená termín pro definování unikátního propojení mezi podnebím, půdou a vinnou révu, které je velmi specifické a výsledkem je originální víno. Vallegarcía je pravděpodobně jedním z nejlépe vybavených a nejmodernějších vinařství ve Španělsku. Vinice jsou umístěny v nadmořské výšce 850 m. Celková výměra vinic je 31 ha. Pěstují se modré odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah a bílá odrůda Viogner. Region má kontinentální podnebí s horkými léty a studenými a deštivými zimami.
Pazo de Villarei je moderní vinařství založené v roce 1993, se sídlem v San Martiño de Meis. Vinice mají ideální podmínky a jsou situovány na svazích nad řekou Umilla v podoblasti Val do Salnés. V současné době se uvádí výměra 32 ha vinic unikátní odrůdy Albariño. Písčitá půda, mírné a vlhké podnebí a nejmodernější technologie jsou předpokladem výroby excelentních jedno odrůdových bílých vín z odrůdy Albariño. Značky jsou Villarei a Pazo de Villarei.
Vinařství založil Ramón Roqueta Torrentó ve městě Manresa v roce 1898. Dnes má vinařstí 54 ha vinic a sídlí v obci Fonollosa, kde vyrábí vína z původních i mezinárodních odrůd pod apelací D.O. Catalunya. Značka Roqueta je příkladem vinařství, ve kterém se snoubí moderní technologie s tradicí pěstování vinné révy v regionu Bages.
V roce 1983 bylo založeno vinařství Abadal, kde se vyrábí vína vysoké kvality pod označením D.O. Catalunya.
Vinařství leží v denominaci Toro, jedné z nejvíce se rozvíjejících vinařských oblastí Španělska v údolí řeky Guareña, která je přítok řeky Duero. Na ploše 22 ha vinic je osázena původní odrůda Tinta de Toro. Excelentní stoleté keře vinné révy, moderní technologie a vášeň pro víno jsou hlavními znaky vinařství Viñaguareña. Vína udivují svojí vyvážeností, elegancí a noblesou. Péče o vinice, mikroklima, selekce hroznů, péče před sklizní i po sklizni, kontrola během výrobního procesu a zrání ve francouzských dubových sudech poskytují vína s unikátním charakterem. Vinařství bylo založeno v roce 1999 skupinou bezvýhradných milovníků vína a půdy.
Vinařství Celler Ritme leží v obci La Villela Alta ve vinařské oblasti Priorat v nadmořské výšce 600 m. Na ploše pouhých 7 hektarů vinic jsou vysázeny původní modré odrůdy Cariñena a Garnacha. Mají velmi nízký výnos, stáří vinic je 35 – 80 let. Bílá vína se vyrábí z odrůd Macabeo a Garnacha Blanca. Jde o výjimečná vína s vysokým hodnocením.
Vinařství navazuje na dlouhou vinařskou tradici rodiny Sumarroca pod Katalánskými Pyrenejemi. V osmdesátých letech 20. století se rodina přestěhovala do Sant Sadurní D´Anoia v oblasti Penedés a začala se věnovat nejen místním ale i zahraničním odrůdám na 455 ha vinic ve třech rozdílných vinohradech. Nádherné sídlo uprostřed vinohradu vyzařuje úspěšnost jejich počínání.
Dnes patří k nejdůležitějším výrobcům v oblasti Penedés. Vyrábí nejen tichá vína, ale především šumivá vína Cava, která jsou vysoce oceňována.
Vinařství založil Joaquín Martinez Bujanda v roce 1889 v obci Oyón v podoblasti Rioja Alavesa. V současné době vede vinařství Jesus Martinez Bujanda, čtvrtá generace rodiny, společně se svými dětmi Jesusem a Anou.
Vinařství dnes patří k prestižním a předním sklepům v oblasti Rioja. Vlastní vinice ve všech třech podoblastech regionu Rioja. Kromě klasických odrůd jako jsou Tempranillo, Garnacha, Mazuelo a Viura se vinařství zaměřuje i na původní, tzv. autochtonní odrůdy Graciano, Maturana a Tempranillo Blanco. Rodina vlastní vinařství i v oblasti Ribera del Duero.
Vinařství bylo založeno v roce 2003. Vinice leží v nadmořské výšce 700 m a celková výměra je 30 ha.
Tomás Cusiné sídlí v obci El Vilosell na jihu vinařské obklasti Costers del Segre v provincii Lleida na severní straně pohoří La Llena, na jihu sousedící s provincií Tarragona a leží na velmi nerovném terénu. Vinice jsou rozděleny na mnoho malých parcel. Půda je zde žulovitá a vápenitá, s příměsí štěrku a dobrou propustností.
Bodegas Valduero je rodinné vinařství se sídlem v Gumiel de Mercado s výměrou 250 ha vinic v nadmořské výšce 900 m.
Sklizeň hroznů je malá a to umožňuje vyrobit vína vysoké kvality, tmavé barvy, dobře vyvážená. Jedinou odrůdou pro výrobu červených vín je Tinto Fino (místní název pro Tempranillo). Nejlepší vína zrají v tichých 300 let starých sklepích, 40 m pod zemí při teplotě 14 °C a relativní vlhkosti 75 %. Jde o dlouho zrající vína s neobyčejným potenciálem, oceňovaná na prestižních světových soutěžích. Patří mezi pět nejlepších vinařství v oblasti Ribera del Duero. Vína se dodávají na královský dvůr.
Rodina vlastní vinařství také v oblasti Toro a Rioja.
Vinařství Viña Elena je situováno ve vinařské oblasti Jumilla v severní části Murcie. Rodinné vinařství založil Francisco Pacheco Perez v roce 1948 jako jedno z nejstarších v oblasti. V sedmdesátých letech jeho syn Paco Pacheco vybudoval nové zázemí včetně moderní technologie. V roce 1993 Pakova nejmladší dcera Elena, společně se svou sestrou se připojilly do rodinného projektu. Poté Paco přejmenoval vinařství na Bodegas Viña Elena. V roce 2002 Elena vytvořila vína v novém moderním stylu pod názvem Familia Pacheco.
Vinařství nyní vlastní již čtvrtá generace rodiny Pacheco, disponuje nejmodernější technologií a zároveň respektuje tradici Franciska a Paka. Vinařství v současné době disponuje 30 ha vinic osázenými odrůdami Monastrell, Cabernet Sauvignon a Syrah. Vinice leží v nadmořské výšce 500 – 800 m. Navzdory extrémním klimatickým podmínkám je zde Monastrel velmi dobře adaptován. Výsledkem jsou excelentní vína s nízkým výnosem.
Viňa Pedrosa
Vinařství Viñas de Alange je poslední projekt firmy Alvear, tentokrát s výrobou červených vín, realizovaný v oblasti Ribera del Guadiana. Firma sídlí v městě Almendralejo v Extremaduře. V současnosti má 100 ha vinic s odrůdami Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Garnacha a Syrah.
Vinícola Navarra, založená v roce 1864, je vůbec prvním výrobcem v regionu, který začal vyrábět růžová vína, lahvoval je a vyvážel.
V Tiebas Las Campanas má 11 ha vinic s odrůdami Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Sídlí v historické budově starého kamenného kláštera a snadno si představíme poutníky na cestě do Santiaga de Compostela, kteří se tu zastavovali, aby si odpočinuli.
Říká se, že vína z tohoto sklepa měl v oblibě i Ernest Hemigway.